Hazır giyim sektöründe birçok farklı türde kıyafet üretimi gerçekleştirilmektedir. Özellikle kadın giyiminde oldukça çeşitlenen kıyafet üretimi; iç çamaşırı, elbise, gömlek, etek, bluz, tişört, pantolon gibi hazır giyim ürünleri üzerine yoğunlaşmış durumdadır. Bunlar bir kalıbın belli bedenlerden çok sayıda üretilmesi ile oluşturulmakta ve piyasaya sunulmaktadır. Bir giysinin üretim aşaması çok sayıda farklı mesleki uzmanlık gerektiren aşamalardan oluşur.
Tasarım kısmı, stilistler ve tasarımcılar tarafından fikri boyutun planlanması ve hayata geçirilebilir hale getirilmesi ile başlarken, işin en önemli kısmı tasarımın belirlenen şablonda kalıp haline getirilerek üretilebilir hale getirilmesidir.
Kalıp çıkarıldıktan sonra söz konusu tekstil ürünü üç boyutlu bir şekilde üretilebilecek durumdadır. Bu noktada modelistlik ne demek sorusu belirebilir. Modelistlik tüm bu tasarımı hayata geçiren ve kalıp çıkarma işlemini yapan meslek grubuna verilen addır. modelistlik.gen.tr web sitemiz üzerinden detaylar incelenebilir ve modelist kimdir sorusunun detaylı yanıtlarına ulaşılabilir.
İçindekiler →
Modelist Ne Yapar?
Bir hazır giyim ürününün seri bir şekilde üretilmeye başlanabilmesi için yalnızca tasarımlarının yapılmış ve çizimlerinin hazırlanmış olması yeterli değildir. Bu üretme aşamasının başlayabilmesi için doğru bir şekilde çıkarılmış örnek kalıplara ihtiyaç vardır. Ancak bu aşamadan sonra söz konusu giyim ürünü üretilmeye başlanabilir.
Çeşitli ölçüleri belirlenmiş, canlı veya cansız model üzerinde modellenmiş ya da bilgisayar üzerinden modellenmesi yapılmış bir tasarım hazırlanan şablonlara uygun biçimde üç boyutlu bir halde üretilir. Modelist ne yapar ve modelist kimdir dendiğinde bu üretim aşaması akla gelmelidir zira, modelistliğin mesleki tanımı tüm bu kalıp çıkarma ve seri üretime hazır hale getirme sürecidir.
İlginizi Çekebilir: Modelistlik Maaşları
Modelleme ve Kalıp Çıkarma
Modelistler tüm bu modelleme ve kalıp çıkarma işlemleri için belli eşyalara ve çeşitli malzemelere ihtiyaç duyarlar. Canlı ya da cansız manken, vatka, mezura, kumaş, sabun, cetvel, kalem, gönye bir modelistin ihtiyaç duyabileceği başlıca temel şeylerdir.
Moda sektörünün aşamalarına yeterince vakıf olunmadığında tüm bu ayrımlar net olarak anlaşılamamaktadır ancak stilistlik ve modelistlik tamamıyla farklı aşamalarda çalışan moda meslek gruplarıdır. Bir modelistin iş tanımı, stilist tarafından tasarlanan özgün tasarımı bir giysi haline gelebilmesi için mümkün olan kalıba sokmak ve hedef kişinin beden yapısına uygun bir şekilde üretilmesi için gereken şablonu çıkarmaktır.