“Viskon kumaş, doğal kumaşlara ait olan ve tekstil sektöründe yaygın olarak tercih edilen ürünlerin imalatında kullanılmaktadır. Bu kumaş, kayın ağacının ana bileşeni olan selülozdan üretilir. Viskon kumaşın ne olduğu, nasıl terlettiği ve kullanım alanları hakkında detaylı bilgileri sizler için derledik.”
Moda ve giyim sektöründe yaygın olarak kullanılan ve doğal kumaşlardan biri olan viskon, kaliteli ürün sınıfına girmektedir. Viskon kumaşların yapısı gereği giyimi oldukça rahattır. Bu nedenle pijama, yazlık ürünler, iç giyim ve diğer tekstil alanlarında sıklıkla tercih edilirler.
Viskon kumaş, polyester veya pamuk gibi farklı dokumalardan yapılan yumuşak, esnek ve hafif bir kumaş türüdür. Viskon kumaş genellikle elbise, giysi, ev tekstili gibi çeşitli ürünlerin imalatında kullanılmaktadır. Viskon kumaş, yumuşak ve esnek özelliği sayesinde elbise, giyim gibi ürünlerde rahat kullanım sunar. Bu özelliği sayesinde viskon kumaşlar, elbise ve konfeksiyon gibi ürünlerde rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca viskon kumaş, hafifliği sayesinde elbise, tesettür giyim gibi ürünlerde daha hafif bir görünüm sağlar.
Viskon kumaşlar farklı renk ve desenlerde yapılabilmektedir. Örneğin siyah, beyaz, kırmızı gibi farklı renklerde yapılabilir. Ayrıca viskon kumaştan desenli de yapılabilmektedir. Örneğin normal desen, dalga desen gibi farklı desenlerde yapılabilir. Viskon kumaşlar elbise ve giyim gibi ürünlerin dış görünüşünü değiştirebilmektedir.
Viskon kumaş, çeşitli bakım koşullarına uygun bir kumaş türüdür. Örneğin, viskon kumaş makinede yıkanabilir ve tamburda kurutulabilir. Ayrıca viskon kumaşlar ütülenerek pürüzsüz hale getirilebilir. Viskon kumaşlar, elbise ve giyim gibi ürünlerde kullanıldığında ürünlerin ömrünü uzatabilmektedir. Peki, viskon kumaş nedir, özellikleri nelerdir aşağıda detaylıca inceleyebilirsiniz.
İçindekiler →
Viskon kumaşın özellikleri nelerdir?
Viskon, kayın ağacından elde edilen bir tekstil hammaddesidir. Bitkisel bir üründür yani doğal bir üründür. Bu, viskonu sentetik ipliklerden ayırır.
Selülozik yapısı imalat sırasında sıvı haldedir. Selüloz yapısının kendine has özellikleri sayesinde bu tip kumaşlar şekillenirken özelliklerini kaybetmezler.
Bu yönüyle pamuğa benzer bir hammadde olarak bilinmektedir. Çoğunlukla pamuk ve yün karışımıyla kullanılan viskon, tüm giyim ve iç giyim ürünlerinde bulunmaktadır. Büyük beden kıyafetlerin imalatında da sıklıkla tercih edilmektedir.
Viskon kumaşların en dikkat çekici özelliği yüksek emiciliğidir. Bu da yaz ayları için çok rahat ürünler geliştirirken büyük avantaj sağlıyor. Bir diğer dikkat çekici özelliği ise hava geçirgen bir yapıya sahip olması ve içini göstermemesidir. Yani rahat kıyafetler giymek ve şıklığı korumak viskon kumaşlar ile mümkündür. Bir diğer dikkat çekici özelliği ise viskon kumaşların oldukça esnek bir yapıya sahip olmasıdır.
Bu kumaş türünün tercih edilmesinde birçok farklı özellik vardır:
- Viskon iyi bir nem emicidir. Pamuktan bile daha iyi. Yüksek şişme kapasitesi sayesinde %120’ye kadar nem emebilir.
- Nem çekme fonksiyonu kullanıcıya terleme konusunda rahatlık sağladığı gibi boyama ve baskı aşamalarında çok daha kaliteli sonuçlar sağlar.
- İyileştirilmiş baskı ve mürekkep kalitesi sayesinde renkler daha canlı ve parlak görünür.
- Kuru ve ıslak koşullarda dayanıklılığı pamuğa göre daha düşük olmakla birlikte, uzama açısından pamuğa göre daha iyi performans gösterir.
- Rahat ve zarif kumaşı sayesinde giysilere kaliteli bir dokunuş verir.
- Hava alan yapısı ile rahatlık sunar.
- Viskon cilt dostu bir yapıya sahiptir, cildi rahatsız etmez ve kaygan bir kumaştır.
- Krep karışımlarında genellikle parlaklık vermek için kullanılır.
Bu özellikleri ile bluz, t-shirt, elbise ve iç giyim ürünlerinde kullanılan viskon kumaş nedir; Tercihen dekoratif ürünlerde ve ev tekstilinde kullanılır. Ayrıca viskon elyafı diğer elyaf türleri ile karıştırılarak kullanılmaktadır.
Viskon kumaş nasıl yıkanır?
Viskon ürünleri yıkarken sıcaklık büyük önem taşır. Kesinlikle sıcak olmayan suda ve elde yıkanmalıdır. En iyi sonuçlar için kuru temizleme önerilir. Santrifüj kurutma kesinlikle yapılmamalıdır.
Çamaşır makinesine atılan viskon kumaşın rengi solup eskiyerek ilk günkü özelliklerini kaybedebilir. Birçok kişi tarafından suni ipek olarak adlandırılan viskon, artık hazır giyim sektöründe oldukça yaygın olarak kullanılan bir kumaş türüdür.
Viskon kumaş hangi ürünlerde tercih edilir?
Vücut hatlarını belli eden viskon kumaşlar, çeşitli ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle hazır giyimde tercih edilen viskon kumaş:
- Bayan iç giyim ürünlerinde,
- Bluz ve tişörtlerde,
- Giysi içinde,
- Elbise ve eteklerde astar olarak kullanılabilir.
- Masa örtüsü olarak da kullanılan çeşitleri vardır ve bu kumaş türü ev dekorasyonunda da kullanılabilir.
Viskon kumaşların uygulama alanları
Tamamen doğal bir şekilde geliştirilen viskon kumaşlar, ilk başlarda ağırlıklı olarak kadın iç giyiminde kullanılmaya başlandı. Viskon kumaşlar, saten benzeri bir dokuya sahip olması ve kullanım rahatlığı sağlaması nedeniyle tercih edilmektedir. Aynı şekilde gecelik, yazlık gömlek, tişört ve elbise imalatında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Emiciliği yüksek ürünler olduğu için bu kumaşlar doğal boyama yöntemleri kullanılarak ürünler üzerine baskı yapmaya da uygundur.
- İlginizi Çekebilir: Hareli Kumaş Nedir?
Viskon kumaş esnek midir?
Üretilen tekstil ürününe bağlı olarak viskon kumaşlar genellikle esnek bir yapıya sahiptir. Ancak üretim esnasında diğer kumaşlarla karıştırılması esneklik oranını düşürür. Bu nedenle viskon kumaştan yapılan kıyafetleri seçmeden önce karışım oranına dikkat edin.
Viskon kumaş yıkanınca çeker mi?
Doğal olarak üretilen bir kumaş türü olduğu için viskon kumaşlar narin bir yapıya sahiptir. Bu durumda dikkatli kullanımı beraberinde getirir ve yıkarken dikkatli olmayı gerekli kılar. Viskon kumaşlar sentetik kumaş türlerine göre daha hassastır ve genellikle elde yıkama önerilir.
Viskon kumaş sizi sıcak tutar mı?
Yüksek emiciliği ve hava geçirgenliği nedeniyle viskon kumaşlar sadece yazlık ürün grubunda kullanılmaktadır. Bu nedenle bu kumaşlar kışlık ürünler için doğru bir seçim olmamakta ve rahatsız edici bir kullanım sunmaktadır. Üretim sırasında diğer maddelerle karıştırıldığında kışlık ürünlerin geliştirilmesine de uygundur.
Viskon kumaş çeşitleri
- Pamuklu viskon,
- Viskon Likralı Süprem,
- Desenli viskon,
- Viskon baskılı süprem
- Düz renk viskon,
- Elbiselik viskon kumaş,
- Viskon süprem,
- Ringelli viskon süprem,
- Yuvarlak viskon,
- Çiçekli viskon,
- Halka viskon,
- Pamuklu viskon,
- Desenli viskon,
- Dokuma viskon kumaş.
Viskon kumaş nedir yazımız şimdilik bu kadar. Bir başka yazımızı olan Kaşe Kumaş Çeşitleri yazımızı inceleyebilirsiniz.
Twitter Adresimiz: https://twitter.com/modelistlikk