Yeni Ümit Moda Akademisi

Hareli Kumaş Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Teknolojinin ve imkânların gelişmesiyle beraber çok sayıda kumaş türü gelişmiştir. Bunlardan bazıları ipliklerine, bazıları da sınıflarına göre kategoriye sokulur. Bu bağlamda çağımızda bazı kumaşlar şöyledir;

  1. Hareli Kumaş
  2. Cheviot Kumaş
  3. Şifon Kumaş
  4. Krep Kumaş
  5. Chino Kumaş
  6. Patiska Kumaş
  7. Cambric Kumaş
  8. Charmeuse Kumaş
  9. Şönil Kumaş
  10. Kadife Kumaş

Bu farklılıklar kalite, kullanım yeri, yıkama ve özelliklerin de değişmesine neden olur. Bunlardan bir tanesi de tekstil sektöründe uzun süredir kullanılan Hareli kumaştır. Birçok kişi aktif olarak kullanmakla beraber, ismini bilmediği için ne olduğu konusunda fikir sahibi değildir.

Hareli Kumaş Nedir?

Hareli Kumaş Nedir?

Hareli Kumaş Nedir?

Her kumaşın tanımı birbirine göre farklıdır. Peki, Hareli kumaş nedir? Bu kumaş türü koton, doğal ipek ve viskozdan üretilir. Yapısı gereği pırıltılı ve harelidir. Piyasada hazır üretilmişleri mevcut olmakla beraber, evde ya da özel terzilerde de diktirilebilir. Bu noktada empirme ya da çizgili olabilir.

Özellikle ağaç kabuğu ve su dalgası efektleri ile görülen, taftayı andıran bir çeşittir. Fransızcası “Moire” olup, bu nedenle “muare” olarak da bilinir. İpekli kumaşların genel özelliklerinden şöyle bahsedilebilir;

  1. Doğal liflerden meydana gelir.
  2. Kaygan ve parlak yapısıyla öne çıkar.
  3. Dayanıklı, esnek ve yumuşaktır.
  4. Kırışma oranı azdır. Yıkama ve ütülemesi doğru yapılırsa, uzun kullanım görür.
  5. Hafif olup, yaz ve kış aylarında kullanılabilir.
  6. Nemi daha hızlı emer. Böylece hızlı kurur.

Tekstil sektöründe geniş bir kullanım gördüğü bilinen Hareli kumaş oldukça geniş bir alanda tercih edilebilir.

Hareli Kumaş Nerelerde Kullanılır?

Hareli kumaş nerelerde kullanılır sorusuna verilebilecek çok sayıda yanıt vardır.  Gerek estetik olması, gerekse sağlamlığı sebebiyle hazır giyimlerde sıkça tercih edildiği görülür.  Bu bakımdan pantolon, bluz, etek ve elbiselerde tercih edilebilir.

Yapısı gereği kendinden dalgalıdır. Dolayısıyla özel gün, gece ve davetlerde rahatlıkla kullanılabilir.  Dolayısıyla yaz aylarında pratik ve güzel kullanıma sahiptir. Günlük kullanımda da tercih edilebilir. Bu nedenle kumaşı alıp kendiniz dikmek ya da terzinize sipariş vermek istiyorsanız, oldukça geniş bir tercih listeniz vardır.

Peki, Hareli kumaş terleme yapar mı? Elbiselerin terleme özelliği en önemli hususlar arasındadır. Zira hem kişilerin rahatsız olmasına, hem de kötü bir görünüme neden olur.

Bu kumaş terleme yapmadığı için, rahat bir kullanım sahibidir. Bu nedenle yaz aylarında sizleri rahatsız etmez.

Hareli Kumaş Sağlıklı Mı?

Hareli kumaşta koton ve doğal ipek olduğu için sağlıklı bir yapısı vardır. Peki, yıkanması nasıl yapılır? Her kumaşın farklı bir kullanım görmesi sebebiyle, bu sorunun cevabı her seçenekte farklı olabilir. Dolayısıyla her seferinde buna uygun araştırmalar yapılmalıdır.

Zira bir kumaş ne kadar dayanıklı olursa olsun, doğru yıkama olmadan ilk yıkamalarda kısa sürede yıpranır. Peki, Hareli kumaş nasıl yıkanır? Yapısında ipek olduğu için, makine yerine elde yıkama tercih edilmelidir.  Bunun için bir kaba ılık su eklendikten sonra, sabun ve granül sabun gibi malzemelerle yıkanır. Sıkma ve çitileme yapılmamakta olup, nazikçe davranılmalıdır. Beyazlatıcı ve yumuşatıcı ise kullanılmamalıdır.

Hareli Kumaş Yorumları

Peki, Hareli kumaş yorumları nasıl? Şayet alıp, almamak konusunda kararsızsanız, internete bakmak daha fazla bilgi almanızı sağlar. Böylece önceden kullanmış kişilerin ne dediğini kolayca görebilirsiniz. Kumaş türleri yalnızca Türkiye’de kullanılmadığı için, yabancı dilde araştırmalar yapmak daha fazla netice almanızı sağlar. Böylece daha kolay karar verip, kumaş üzerine ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.